Consells per estalviar energia a casa: Bones pràctiques

Petits canvis de costum com ara rentar la roba amb aigua freda, ventilar al migdia o fer un bon manteniment dels radiadors, entre les claus per estalviar.

Els experts avisen que encara ens esperen un any de preus disparats. Per intentar minimitzar l’impacte a la factura de la llum i del gas, els consumidors poden seguir una sèrie de recomanacions per saber què estan pagant i si tenen alguna opció per rebaixar-ne el preu.

A la factura de la llum, la pujada forta va començar el 2021 i aquest any la llum haurà multiplicat per 4 el que es pagava fa dos anys.

Millor rentavaixella que rentar a mà. Si poses el rentaplats ple, gastaràs menys aigua i energia que rentant a mà. Com menys temperatura programis per rentar, menys gastaràs. Ah, i no cal que esbandeixis els plats abans de ficar-los a dins.

Revisa la caldera. N’has de fer el manteniment almenys cada 5 anys. Les de condensació suposen un estalvi de gas d’un 30% respecte d’altres models amb tecnologies més antiquades.

Acaba amb el consum fantasma. Desendolla els aparells que no utilitzis, perquè apagats continuen consumint: televisors, carregadors de mòbil, aire condicionat… Millor si els tens connectats en un endoll múltiple; serà més fàcil apagar-los tots de cop. Poden representar entre un 15% i un 22% de la factura mensual i pots estalviar-te fins a 100 euros l’any.

Leds i bombetes de baix consum. El teu consum anual pot variar molt segons el tipus d’il·luminació que utilitzis. Fes servir bombetes de baix consum i, si pots, leds; encara que la inversió inicial pot ser elevada, ho compensaràs amb un consum més baix.

Millor ventilar a partir del migdia. Sempre ventilem ben d’hora, potser no cal. Fes-ho quan el sol comenci a escalfar i evita la humitat i el fred del matí. Amb 5 o 10 minuts n’hi ha prou. Si casa teva està ben orientada, deixa les persianes apujades per aprofitar els raigs de sol, així aconseguiràs incrementar la temperatura almenys dos graus.

L’aigua calenta, que no cremi. Intenta que l’aigua calenta no superi els 45 graus, que no cremi. Ho pots regular des de la caldera. Així evitaràs haver de rectificar per refredar-la. I recorda tancar les aixetes en la posició de l’aigua freda, així quan les obris per rentar-te les dents o fer qualsevol cosa per a la qual no necessiti aigua calenta la caldera no es dispararà innecessàriament.

Redueix el temps de dutxa. Tanca l’aigua calenta quan t’ensabonis o et rentis els cabells, estalviaràs aigua i gas. Recorda que cada minut de dutxa gastem entorn de 10-15 litres. L’airejador és un petit accessori que es posa a l’aixeta o carxofa i que afegeix aire al flux d’aigua; així en reduiràs el cabal i també estalviaràs aigua i gas. El pots instal·lar tu mateix.

Més notícies

Contacte

7 + 15 =