Confort lumínic en la teva llar

Confort lumínic en la teva llar

En aquests consells d’il·luminació es donen els punts clau a tenir en compte sobre la il·luminació, a més de treure el millor de cada estada de l’habitatge per a il·luminar-la concorde a les activitats, necessitats i funcionalitat de cadascuna d’elles. Com que no es necessita la mateixa il·luminació per a una estada d’oci que d’higiene, per exemple, és important diferenciar els tipus de llum que hi ha i com utilitzar-los per a aconseguir el confort lumínic desitjat.

Un dels consells d’il·luminació més importants és que la il·luminació mai ha d’enlluernar ni projectar ombres. Si disposes d’un sol punt de llum es crea una il·luminació massa agressiva amb ombres creant una sensació d’un espai més reduït.
Si disposem de més punts d’il·luminació aconseguirem una major sensació d’amplitud. La il·luminació de laterals pot contrarestar aquests efectes negatius evitant les ombres.

 

Consells d’il·luminació per al dormitori

Per a il·luminar el dormitori també haurem de tenir en compte si es duran a terme més activitats en ell. Llegir en el llit, tenir un petit racó de treball, veure la televisió… La il·luminació general del dormitori no ha de deixar racons en ombra, però al mateix temps ha de ser càlida i no massa potent.

Indistintament de la mena de llum que es vagi a utilitzar, el nivell òptim d’il·luminació recomanat és de 250 luxes (lúmens per metre quadrat). Per a aconseguir-ho, es poden utilitzar bombetes de potència mitjana 20w (si és tecnologia led tindrà una temperatura de color càlida 3000K).

Per a la il·luminació general podem utilitzar tant els plafons de sostre. Les quals anirien amb pantalles matisades i col·locats perquè no enlluernin. També les aplicacions murals de llum indirecta. Els downlights amb tecnologia led poden ser una altra opció per a instal·lar si es disposa de fals sostre. Els downlights requereixen molt poc buit per a la seva instal·lació i amb ells s’aconsegueix una llum molt semblant a la natural.

Si l’habitació és prou gran es pot complementar amb llums dempeus amb les quals podrem crear atmosferes més íntimes. A més, en col·locar dos models de llums sobre les tauletes aportarem un altre element decoratiu al dormitori que estem reformant.

Consells d’il·luminació per a salons, sales, etc.

Els salons, sales o qualsevol habitació en la qual només es duguin a terme activitats d’oci, descans i entreteniment, han de comptar principalment amb il·luminació general. La llum ambiental del saló ha de ser càlida (d’uns 2.700 K) i preferiblement regulable.

Pel que fa a la zona del sofà la llum ha de ser indirecta regulable, càlida i suau (d’uns 20 W). Si il·luminem des del sostre, l’ideal seria instal·lar leds en el perímetre del saló, perquè la llum es reparteixi per tota l’estada. A més d’aquesta il·luminació, col·locar llums de suport (sobre taules auxiliars al costat del sofà o dempeus) ens ajudarà a decorar el saló. En la zona del menjador es recomana instal·lar un llum de sostre que il·lumini tota la superfície de la taula que estigui a uns 70-75 cm de la taula. És recomanable que sigui ≥ 3.000 K perquè no canviï els colors del menjar.

Si a més es disposa d’un racó de lectura pots optar per il·luminar la llibreria amb focus d’intensitat baixa (20 W) –un per cada cos de llibreria– o per una tira de leds que banyi cada balda. Per a llegir es necessita una il·luminació càlida; es pot optar per un llum dempeus, amb leds o baix consum d’uns 40-50 W. Evita els halògens, ja que desprenen molta calor.

Consells d’il·luminació per a banys

La il·luminació en el bany potser és una de les més difícils d’encertar. Solen ser espais petits i foscos per la qual cosa és important aconseguir amb la il·luminació que aquest sigui un espai còmode, agradable i que convidi a relaxar-se. En aquest cas, l’ideal és combinar llum general, amb llum puntual i il·luminació indirecta.

Per a la llum general, faran falta diversos punts de llum en el sostre. Una bona opció serien els focus halògens, ja que tenen una llum molt similar a la natural i amb una potència igual que les bombetes incandescents il·luminen el doble. Per a la zona del tocador i del mirall necessitem llum puntual que bé podria ser mitjançant la instal·lació de llums sobre el mirall, unes aplicacions als costats o bé un repeu sobre el mirall amb focus encastats. En aquestes zones optarem per la utilització de llum freda, mentre que en la zona de la dutxa o banyera triarem la il·luminació càlida, ja que aporta major confort i calidesa a l’ambient.

Consells d’il·luminació per a cuines

La cuina és un dels espais en els quals si està mal il·luminat és molt incòmode treballar. La seva il·luminació ha d’estar orientada principalment per a il·luminar les zones de treball. És important aquest detall, ja que si no estan correctament il·luminats no es pot treballar bé. Per a això podem posar unes llums específiques per a posar en els mòduls alts de la cuina que ens permetran dirigir la llum aconseguint una superfície de treball segura.

Una altra opció és il·luminar aquestes zones de treball amb tecnologia LED (que ens garanteix a més percebre amb qualitat els colors dels aliments). Per a la zona de la placa de cocció es recomana optar per una llum freda, d’uns 4.000ºK, ja que així no es distorsiona el color natural dels aliments. Mentre que per a l’office o la zona de menjar, l’ideal és una llum més càlida d’uns 3000 ºK.

Tot bon professional ha d’encarregar-se de treure el màxim rendiment a un espai en funció de les necessitats específiques per a les quals vagi a ser utilitzat, aprofitant la llum natural i jugant amb llums artificials.

Més notícies

Contacte

14 + 11 =