Consells per a renovar la il·luminació del teu immoble

Per aconseguir espais funcionals, confortables i estèticament atractius, una de les claus a tenir en compte és la il·luminació. Determinar als punts de llum, les lluminàries que s’utilitzaran, als estils d’aquestes, en quins llocs es varen col·locar i amb quina funció, etc., són factors que s’han de planificar des d’un inici en el projecte d’il·luminació d’un habitatge.

El primer pas sens dubte en el projecte d’il·luminació d’un habitatge ha de ser la planificació dels punts de llum. Es tracta d’una cosa molt important que no només condiciona el resultat, sinó que també evitarà sorpreses o fallades rellevants en passos posteriors.

Planifica els punts de llum abans de començar

Per fer una correcta planificació, cal conèixer bé l’habitatge i tenir en compte aspectes com la llum natural, l’orientació o les zones que té. El primer és dividir l’habitatge en diversos espais considerant les activitats que es desenvoluparan en ells, les necessitats lumíniques que tenen i el tipus d’ambient que es vulgui aconseguir (relaxat, de treball, etc.)

Tria la il·luminació més adequada per a cada zona.

Cuina: La il·luminació d’una cuina depèn en gran manera de la mida d’aquesta. De qualsevol manera, és essencial comptar amb una il·luminació general capaç d’il·luminar correctament tot l’espai.

Saló i menjador: El saló i menjador d’un habitatge són espais, de vegades units, en els quals podem dur a terme activitats diferents. Tenint en compte això, és aconsellable combinar diferents làmpades (apostant per llums càlides) i amb les que es puguin crear ambients diferents.

Zona d’estudi: Les zones d’estudi i treball són delicades per necessitar una il·luminació no només suficient per veure amb claredat, sinó també per evitar el cansament ocular quan es passen moltes hores al mateix punt.

Zona de jardí: Posar il·luminació només on es necessita, diferenciar la il·luminació de cada zona en funció de l’ús que se li doni a l’espai i evitar l’excés d’il·luminació que tracta d’imitar la llum natural mitjançant un control de la llum intel·ligent per a un consum més responsable i respectuós.

Zones de pas: En el cas que la zona de pas que es vagi a il·luminar tingui paret o mur, és possible il·luminar el camí amb llums de paret o de superfície que es col·loquen a uns 30 cm de terra. Depenent de la quantitat de llum que es necessiti, variarà la distància que hi hagi entre una lluminària i una altra.

Habitació amb vestidor: En aquests espais, el més recomanable és utilitzar únicament llum decorativa general i llum específica de lectura. És recomanable fer servir lluminàries de superfície a paret, lluminàries de sobretaula i tires led.

Lavabo: En el cas dels banys, la temperatura de color ha de ser homogènia en tot l’espai, i serà més càlida o freda segons el gust de cada persona.

Usa reguladors d’intensitat.

Aquests sistemes són la clau per aconseguir el màxim confort i benestar en qualsevol espai, fent possible que cada lluminària s’adapti a les necessitats dels usuaris en els diferents moments del dia.

A més, els reguladors d’intensitat són una eina molt útil a l’hora d’obtenir una completa personalització dels diferents ambients que hi ha en un habitatge, podent crear escenes per a cada activitat i moment. I un dels aspectes més destacats, a més, és el fet de poder aconseguir una major eficiència energètica amb la seva utilització.

Evita les ombres i la il·luminació excessiva.

Les ombres poden arruïnar per complet el disseny d’interiors d’un espai, però el mateix passa amb l’excés d’il·luminació.

Perquè el projecte d’il·luminació d’un habitatge destaqui no només per ser funcional i còmode, sinó també original i atractiu, és important valorar l’ús de cadascuna de les lluminàries i prioritzar una il·luminació homogènia, evitant les ombres que puguin crear efectes estranys i incloent la il·luminació només on és necessari.

Més notícies

Contacte

3 + 2 =